Što je self management – upravljanje sobom?

Self management ključna je kompetencija potrebna za poslovanje, ali i privatni život. Ona vam omogućava da svjesno i konstruktivno upravljate vašim emocijama, ponašanjima i mislima. Kada ju savladate bolje razumijete osobne odgovornosti u različitim životnim aspektima te na koji način možete ostati produktivni i usmjereni prema ciljevima. Self management je bitna kompetencija za sve pozicije u nekoj kompaniji, od članova tima pa do članova odbora.

Ne dopustite drugima da kontroliraju smjer vašeg života. Ne dopustite emocijama da nadjačaju vašu inteligenciju.

Morgan Freeman

Razumijevanje self-managementa ima korijena u teoriji emocionalne inteligencije, gdje se spominje u obliku samoregulacije, koju podupire sposobnost samosvijesti. To vam pomaže da kreirate svjesne pristupe vašim mislima, željama i osjećajima jer samo kada ste ih svjesni mogu se kontrolirati i izraziti na odgovarajući način.

Zašto je to bitno za kompaniju?

Gledajući iz njihove perspektive, sposobnost članova tima koji znaju upravljati sobom kritična je za efektivno funkcioniranje organizacije. Osim toga, self management još je bitniji za motiviranje i osnaživanje zaposlenika da budu inovativni i snalažljivi. Kada svaki pojedinac u timu shvaća svoje dužnosti, svrhu i zadatke, može donositi bolje odluke i postizati timske i organizacijske ciljeve. Bit će manje ovisan o drugima, a istovremeno će znati kada treba zatražiti pomoć i uvid u svoj rad.

Koje su to vještine bitne za self management?

Vještine koje su potrebe za dobar self-management mogu se naučiti i usavršiti kontinuiranom primjenom i poznavanjem točnih alata i tehnika. Upravljanje stresom, pouzdanost, prilagodljivost, samo-motivacija i svjesnost samo su od nekih primjera koji doprinose self-managementu.

Kako razvijati self management?

U našoj Business Manager akademiji jedan od modula upravo se i bavi pitanjem Self management-a. Koristi upravljanja sobom mnogostruke su za pojedinca, tim i kompaniju. Istražite i ostale module Proago Business Manager Akademija i postanite uspješan menadžer ili odaberite MODUL I i naučite koje su vaše temeljne snage, kako upravljati emocijama i mislima te GROW modelom ostvarite željene ciljeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)