Politika kolačića

Što je „kolačić“?

Kolačić je mala tekstualna datoteka koju internetski preglednik pohranjuje na Vaš uređaj (npr. računalo, pametni telefon i sl.) ili je čita s uređaja prilikom ponovnog posjeta internetskoj stranici. Kolačići doprinose sigurnosti te brzini vaše interakcije s internetskim stranicama budući da pamte vaše preferencije (npr. podatke za prijavu i jezik) koje se odnose na prikaz pa ih stoga nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web stranice, odnosno, pri pregledavanju različitih stranica određenog web mjesta.  Važno je napomenuti da spremljeni kolačići ne skupljaju osobne podatke, niti bilo kakve druge informacije koje imate pohranjene na vašem računalu.

Upotrebljavamo kolačiće kako bismo vam osigurali što bolje korisničko iskustvo na našoj internetskoj stranici.  Kolačići, između ostalog, služe da bi  web stranica radila optimalno te kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašeg korisničkog iskustva pregledavanja.

Možete promijeniti Vaše postavke internet preglednika kako bi mogli sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, pobrisati spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.

Vrste kolačića

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke.

Trajni ili spremljeni kolačići ostaju određeno vrijeme na uređaju i nakon zatvaranja internetskog preglednika, ovisno o njihovim postavkama trajanja, ili dok ih korisnik sam ne ukloni.

Postoje kolačići Prve strane i kolačići Trećih strana. Kolačiće Prve strane instalira web mjesto na kojem su korisnici trenutno. Na primjer, kolačići koje web mjesto koristi za utvrđivanje je li korisnik prijavljen.

Kolačiće Treće strane instaliraju ih druga web mjesta ili poslužitelji trećih strana koje korisnici ne pregledavaju. Nezavisni oglašivači koriste ove kolačiće za praćenje korisnika i učenje o učinkovitosti oglasa na web mjestima.

Što ako ne prihvatim kolačiće?

Ako odlučite ne prihvatiti kolačiće, moguće je da se određene značajke ove internetske stranice neće prikazivati ili ispravno raditi. To će ograničiti mogućnosti koje vam pruža naša stranica te bi moglo utjecati na dizajn i korisničko iskustvo.

Primjer značajki na koje bi odbijanje kolačića moglo utjecati:

  • prilagođeno iskustvo na internetskoj stranici
  • označavanje da vam se stranica sviđa i dijeljenje na društvenim mrežama
  • prikaz ugrađenog sadržaja

Kakve kolačiće koristimo?

Kolačići koje koristimo ne prikupljaju osobne podatke poput imena, prezimena, e-mail adrese i slično.

Koristimo funkcionalne kolačiće u svrhu prepoznavanja dolaska korisnika na web-stranice, kako bi zapamtili vaše preferencije s ciljem poboljšanja i pružanja personaliziranog korisničkog iskustva.

Koristimo Google i Facebook analitičke kolačiće kako bismo pratili s kojih nam stranica korisnici dolaze i kretanje korisnika po stranicama, plasirali personalizirani sadržaj i poboljšali kvalitetu web-stranica i usluga te kako bismo bolje razumjeli potrebe korisnika i sukladno tome unaprijedili usluge i funkcionalnosti naših web-stranica.

Analitički kolačići omogućuju nam da vidimo agregirane demografske podatke posjetitelja – njihove dobne skupine i gradove iz kojih dolaze. Koristimo ih i kako bismo, na primjer, utvrdili broj korisnika koji su pregledali uslugu nakon klika na oglas, kako bismo objavili oglase temeljene na vašim interesima, izbjegli ponovno prikazivanje oglasa koji ste već vidjeli te pratili konverziju oglašivačkih kampanja.

Funkcijski kolačići Prve strane

_viewed_cookie_policy kolačić čuva stanje sesije posjetitelja na zahtjevima stranice. Ovaj kolačić kreira naša internetska stranica i jedino se ona koristi njime. Kolačić se uklanja po zatvaranju internetskog preglednika. Ako korisnik odbije kolačić neke osnovne funkcije kao pristanak na upotrebu kolačića neće funkcionirati.

Analitički kolačići Trećih strana

Analitički kolačići prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji koriste stranicu kako bi treće strane mogle napraviti analizu s ciljem povećanja funkcionalnosti i stvaranja sadržaja koji će najbolje zadovoljiti potrebe korisnika za informacijama. Koristimo se uslugama Google Analyticsa.

_gat i _gid kolačići uklanjaju se po zatvaranju internetskog preglednika, dok kolačić _ga ostaje pohranjen na uređaju i ne briše se, odnosno ne ističe automatski. Ako želite onemogućiti da Vam navedeni servis sprema kolačić možete to učiniti prema uputama na sljedećoj internetskoj stranici:  https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
 

Oglašivački kolačići trećih strana

Koristimo se uslugama trećih strana kako bismo objavili oglase koji se temelje na interesima korisnika koji su prethodno posjetili stranicu, a koji se utvrđuju temeljem njihovog internetskog pretraživanja. Ti kolačići prikupljaju demografske podatke i/ili podatke na stranicama koje su korisnici posjetili, proizvode koje su pogledali i konverzije koje su napravili kao rezultat oglašivačkih kampanja. Primjerice, ovi kolačići koriste se kako bi se:

  • utvrdio broj korisnika koji su pregledali uslugu nakon klikanja na oglas
  • prikazali oglasi koji su prilagođeni korisnikovom demografskom profilu ili se baziraju na njihovim specifičnim interesima, uključujući tu i oglase na drugim stranicama
  • na drugim stranicama prikazali oglasi vezani uz usluge koje je korisnik pregledavao na stranici
  • izbjeglo ponovno prikazivanje oglasa koje su korisnici već vidjeli

Koristimo sljedeće oglašivačke kolačiće:
 
Pružatelj usluge: Google Adwords

 _gads i _gac kolačići, uklanjaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pravila privatnosti možete pronaći na poveznici: https://www.google.com/intl/hr/policies/privacy/. Obrazac za pristanak možete pronaći na poveznici: https://adssettings.google.com/anonymous?hl=hr

Pružatelj usluge: Facebook (Facebook Pixel)

_fr, impression.php/#, tr kolačići. Kolačić _fr ostaje pohranjen na uređaju korisnika do 3 mjeseca, impression.php/# i tr kolačići uklanjaju se po zatvaranju internetskog preglednika. Pravila privatnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/privacy/explanation. Obrazac za pristanak možete pronaći na sljedećoj poveznici: ​ https://www.facebook.com/ads/preferences/

Kako ukloniti ili zabraniti postavljanje kolačića?

Kolačiće možete ukloniti brisanjem, a upute kako zabraniti postavljanje kolačića za najčešće preglednike možete naći na sljedećim poveznicama:

Dodatne informacije oko upravljanja kolačićima

Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali pruža kontrole koje vam omogućuju blokiranje ili brisanje. Ako niste suglasni s njihovom upotrebom, kolačiće možete lako izbrisati (ili spriječiti) na svojem uređaju s pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Dodatne informacije o web kolačićima dostupne su na vezi www.allaboutcookies.org i www.youronlinechoices.com ili sličnim stranicama poput:

Svrha kolačića je poboljšanje i omogućivanje upotrebe naših internetskih stranica i njihovih procesa, imajte na umu da sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje tih značajki ili prouzročiti njihov drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.