Svježi pogled na Bitcoin

Bitcoin je još uvijek najveća crypto valuta obzirom na njegovu tržišnu kapitalizaciju. Do sada je bilo dovoljno baciti pogled na njega i zaključiti u kojem smjeru će se tržište kretati. Doista, BTC je bio sjajan indikator za cijelo crypto tržište jer mu je ostatak tržišta gledao u leđa i pratio njegova kretanja. No, i ta vremena su polako iza nas.

Bitcoin kretanja…

Bitcoinova cijena je u ovoj godini imala veliki rast, u travnju je postignuta top cijena od skoro 65.000 USD da bi u srpnju pala na najnižih 28.800 USD.  Ogroman pad veći od 50% u samo 10 tjedana. Prije četiri tjedna BTC se ponovo popeo na više od 50.000 USD. Ovako velike promjene u cijeni, a što se inače naziva volatilnost tržišta, jedan je od glavnih razloga zašto treba biti oprezan s crypto ulaganjima. Ako se ipak odlučite ulagati u crypto, onda za početak ulažite ne više od 3-5% vašeg ukupnog portfelja. Polako se navikavajte na volatilnost. Velika većina ulagača ne može držati emocije pod kontrolom kada vidi crvene brojeve. A kada donosimo odluke u takvom stanju, onda su nam i rezultati u skladu s odlukama.

Koliko Bitcoin može rasti, gdje su mu granice?

Raditi bilo kakva dugoročna predviđanja je nezahvalno, procjene se kreću od nula pa sve do 1 Mio USD. Za 1 BTC. Procjene idu čak do 1,5 Mio USD. Koja će mu biti cijena za 5 ili 10 godina  nitko ne može predvidjeti. No, sama vrijednost BTCa nije toliko važna. Pitanje od milijun USD  je koliko će vrijediti USD za 10 godina uzimajući u obzir predviđenu inflaciju i silno štampanje dolara.  Još jedan razlog o kojem treba razmišljati. Ipak, temeljem dosadašnjih kretanja može se zaključiti da će i dalje biti prisutna velika volatilnost, nestabilnost te dugoročni rast. Realan scenarij je da BTC naraste do kraja godine na 75.000-80.000 USD i onda padne na 40.000 USD. U roku dva, tri dana.  Ipak, trenutna kretanja BTCa pokazuju da veliki igrači i dalje guraju cijenu dolje. I gurat će je sve dok ne kupe količinu kojom su zadovoljni.

Volatilnost Bitcoina – dugoročna investicija ili …

Volatilnost Bitcoina može biti dodatni razlog za dugoročnu investicijsku igru. Tu imate logiku  Hodlera. Kupim, spremim i zaboravim. Najbolje što možete raditi je ne gledati svoje ulaganje u crypto valutu. To je puno lakše napisati i reći nego učiniti. Zapamtite da na pomake tržišta najviše utječu pohlepa i strah.  I da je strah jača emocija od pohlepe. I to znaju veliki i koriste protiv malih ulagača. I spustit će cijenu koliko god treba. Onda strah od gubitka frka želudac i napuni gaće i mali prodaju, a veliki kupuju po niskoj cijeni. I prodaju opet malima po visokoj cijeni. Igra koja se igra već stoljećima. Veliki igrači u svakom kretanju cijene, gore ili dolje, zarađuju dva puta. Posebna tema za duži članak.

Magična kugla vs Realnost…

Možemo samo izbaciti mokri palac na vjetar i nagađati koju vrijednost će crypto valute imati u mjesecima i godinama ispred nas. Realnost je da je to još uvijek novo i špekulativno ulaganje, bez mnogo povijesti na kojoj se temelji mnogo analiza. Bez obzira što silni znalci na Facebooku i Twitteru imaju staklenu kuglu ili bacaju kosti, nitko ne može točno predvidjeti cijenu u narednim godinama. Zato je važno ulagati samo onoliko novaca koliko ste spremni izgubiti.  Ako vam volatilnost uzrokuje nelagodu, držite se dionica ili drugih tradicionalnih dugoročnih ulaganja.

Neka za početak vaša ulaganja u crypto valute budu mala. Postupno, kako će se regulirati tržište crypto valuta i veliki igrači poput banaka i fondova te korporacija zauzeti svoje pozicije, uložite više.

Za kraj možemo zaključiti da će na budući razvoj crypto tržišta utjecati gore navedeni faktori i postoji mnogo scenarija, evo dva za razgovor uz kavu:

Scenarij 1) Regulacija nije donijela pomake  i vlade diljem svijeta odluče preko noći zabraniti crypto valute uz ogromne kazne za one koji ih imaju. Nije realan scenarij ali je moguć.

Scenarij 2) S malim iznosima sada možete si osigurati vrlo ugodan život i odličnu mirovinu jer će tržište jako rasti. Imate priliku biti imućni jer ste mudro uložili. Čak se i obogatiti na crypto valutama. I plaćati sve poreze. I biti zadovoljni zbog toga.

Odluka je na vama!

Nemojte investirati ako ne znate u što investirate. 

Ako dijelimo znanje i čokoladu nitko neće stradati!       

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.