Što se krije iza zavodljivih CRYPTO oglasa?

Zavodljivi oglasi su sjajni! Pogotovo kod crypta! Stvaraju zazubice i obećavaju fantastičnu zaradu bez imalo rada koristeći dvije, svima dobro poznate i „provjerene“ metode zarade: (1) algoritme za trgovanje i (2) polugu (tzv. leverage). Obzirom da ćete brzinom munje izgubiti sva svoja sredstva koristeći te provjerene alate, dobro je znati kako rade protiv vas. Bolje ćete se osjećati ako znate kako su vas zeznuli. Ipak niste u totalnom mraku. Samo u totalnom minusu na računu. 

Svemogući algoritmi za trgovanje

Osobito vas trebaju veseliti opisi svemogućih algoritama i robota. Te navlakuše su mi jedne od omiljenih. No, da budem potpuno jasan, veliki igrači, a tu prvenstveno mislim na najveće banke, koriste algoritme za kupnju i prodaju na financijskim tržištima. To su izuzetno moćni i sofisticirani algoritmi koji imaju mogućnost učenja i predviđanja. Da, umjetna inteligencija je već u primjeni kod banaka. Odavno! Sam Bog zna s koliko nula su platili razvoj tog algoritma. Vjerujem da se radi o milijardama. Dolarskim! Sitnica! Obzirom da dnevno vrte milijarde na financijskim tržištima, taj trošak im se brzo vrati! No, jedno je potpuno sigurno, banke su voljne dati nama malima, u sklopu mjesečnog osnovnog paketa, upotrebu tog istog algoritma. Samo trebate pitati osobnu bankaricu. Ipak ne daje na prvu!

Ljubazno molim milostiva, u moj mjesečni paket svakako uključite algoritam za crypto trade. A kako se koristi? Bankarica će, sasvim sigurno, odvojiti malo vremena da vas uvede u svijet crypto luđaka. Već stišće panik gumb ispod stola. Raspao joj se panik gumb od silnog stiskanja, danas već sto pedeseti luđak traži crypto algoritam. Koji klinac, kakva je to nova čudna pandemija? Najbolje da banke imaju parkiran kombi ispred ulaza pa da crypto luđaci sami ulaze u njega. Da, da, edukacija kako koristiti algoritam se obavlja u kombiju. S direktnom vezom do ludare!

Svi ponuđeni algoritmi imaju samo jedan cilj, a to je da vas ogule ko’ bananu. Algoritmi ili tzv. roboti na financijskim tržištima postoje već odavno. Guglajte trading algoritam ili trading robot. Dobit ćete mali milijun odgovora. Siguran sam da velika većina  ljubitelja brze zarade zna kako postaviti parametre u algoritmu čak i kada biste među tisućama ponuđenih odabrali jedan. Većina još nije savladala osnovne zadatke poput kupnje ili prodaje crypto valuta, a već bi trgovala pomoću algoritama. Direktan skok u propast! Na kojem bi vam i Felix Baumgartner pozavidio! Samo ovaj put bez padobrana!  

Moja najveća ljubav – moja poluga

Druga metoda je korištenje poluge. To je izuzetno zabavna i ekstremno kreativna inovacija koja se odavno primjenjuje na financijskim tržištima. Genijalna stvar, bolja teško može postojati. Ali samo kada tržište ide u vašem smjeru. Kada tržište ide u suprotnom smjeru, to je giljotina. Smrtni neprijatelj i jako, jako brza smrt. I tako na polugu treba gledati! Silne stotine milijuna izgubljenih u roku nekoliko minuta i izgoreni računi na crypto tržištu u prvom redu su zbog nerazumijevanja i pretjeranog korištenja poluge. Kada u skoroj budućnosti opet pročitate da je crypto tržište palo u roku nekoliko sati za 10, 20  i više % i da su izbrisane stotine tisuća računa, sjetite se poluge.

Kako poluga radi?

Pretpostavimo da  koristite polugu 10. Ako cijena crypto valute naraste 1%, uz polugu 10 vi ste zaradili 10%. Ako je cijena narasla 3%, a uz istu polugu 10, zaradili ste 30%. Jednostavno, brzo i efikasno. Danas na crypto tržištu možete naći brokere koji nude polugu 100. Samo za informaciju, nekada ste mogli, na nekim tržištima, koristiti polugu 2000 (dvije tisuće).  Sada si zamislite jednu realnu crypto situaciju!  Koristite polugu 20 i tržište je otišlo 10% u roku 5 minuta. Ali ovaj puta u suprotnom smjeru od vašeg. Koliko sekundi je prošlo prije nego vam je račun potpuno ispražnjen? 

Još malo kreativnosti! Svaki put prije nego odlučite koristiti polugu na crypto tržištu, zatvorite oči i zamislite sljedeću sliku. Ako se odlučite za polugu 5, na zamišljenu oštricu giljotine stavite dodatnih 5t tereta. Ne 5 kg nego 5 tona! Za polugu 20, to je dodatnih 20 tona. I sada zamislite svoju glavu! I sad znate što je poluga!

Ako ne znate kako radi poluga ili nepoznati „100% pouzdani“ algoritmi za trgovanje preporuka je da se maknete od toga i izbjegavate takve ponude. 

Poznata domaća izreka kaže da ćeš „platit kurvu il’ ljekara“. Drugim riječima, pravu uslugu treba platiti.

Radilo se o majstoru kod kuće, automehaničaru ili kiropraktičaru. Ako želite vrhunsku uslugu, onda ju trebate platiti. U financijskom svijetu, ako ne platite profesionalcu za savjet ili konzultacije, za doktora vam neće ostati ništa. Popapala maca, u ovom slučaju, račun više ne postoji!  Na nekim stvarima se ne isplati štedjeti. Dobro razmislite i uvijek 3x provjerite kome šaljete svoje novce ili coine!

Ako dijelimo znanje i čokoladu nitko neće stradati!

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.