Što je short selling i možete li zaraditi na padu cijene? Malo i o brokerima!

Svi razumiju kupnju po niskoj cijeni i prodaju po visokoj. Kupim dionicu po 100 i prodam po 200 i eto lake zarade. Minus porez.  Zaradim na rastu cijene! Obrnuti proces je teže razumjeti: prodam po visokoj i kupim po niskoj cijeni. I tu dolazimo do dva pojma: short i selling. Short ili kratko nema baš nikakve veze s vremenskim periodom, ne radi se od 5 min ili 7 dana. Možete biti u shortu ili kratkoj poziciji godinama. Frende, malo sam kratak s lovom do kraja mjeseca, posudiš mi soma kuna?  Short selling ili kratka prodaja znači da prodajete nešto što trenutno nemate. Zvuči komplicirano? Samo na prvu. Frend je u ovom slučaju vaš broker gdje ste otvorili račun i prebacili novce. Broker vam posuđuje dionicu ili neki drugi financijski instrument i zamislite, traži da mu istu vratite nakon nekog vremena. Čudan neki svijet, očekuje da mu vratimo posuđeno!

Da je short selling bio moguć u doba Ljudevita Gaja, isti bi to vjerojatno opisao na slijedeći način: šortanje –  još jedna mogućnost gdje brokeri dodatno zarađuju na (ne educiranim) klijentima.

Zašto brokeri omogućavaju kratku prodaju?

Poznato je da su brokeri najveći prijatelji svojim klijentima i da su u biznisu gdje kontinuirano gube novac, a klijenti silno zarađuju. Negdje sam pročitao da su i banke u takvom biznisu. Navodno im je cilj da klijenti dodatno zarađuju. Nisam siguran, moram provjeriti.

Broker vam posudi dionicu i vi ju isti tren prodate na tržištu jer očekujete da će cijena dionice pasti. To je ključna ideja! Zaraditi na padu cijene. Recimo, prodali ste je po 500 kuna. Sada više nemate dionicu nego novac, ali morate vratiti dionicu brokeru nakon nekog vremena. Gle, cijena dionice je pala na 200 kuna i kupujem je po toj cijeni jer više ne očekujem daljnji pad i vraćam dionicu brokeru. Razlika od 300 kuna je moj profit. Problem nastaje ako cijena ne počne padati nego rasti i eto nevolje. Short selling je opasna radnja na financijskim tržištima jer možete izgubiti sve novce u vrlo kratkom vremenu. Teoretski, cijena može otići u nebo. Zamislite da morate vratiti brokeru dionicu kojoj je, umjesto pada na 200 kuna, cijena otišla preko noći na 2000 kuna, tj. imala je rast od 1500 kuna. Gubitak koji morate nadoknaditi iz vlastite čarape.

Koji je interes brokera – vi ste zaradili 300 kuna, a oni sad imaju dionicu koja vrijedi manje

Tajna je u statistici koja kaže da 97% investitora na pojedinim tržištima gubi novac. Dobro ste pročitali, nije greška. Devedeset sedam posto (97%). Zarez, nešto sitno! Kada znate taj podatak onda postaje jasno da se brokerima isplati da vam posuđuju dionice. Kol’ko trebate? Posudite još malo, baš vas je krenulo! Imaju malu prednost nad vama jer znaju da ćete na duge staze izgubiti. Isto kao što casino ima malu prednost naspram rulet igrača. I ta mala prednost čini razliku u miljardama. 

Tih 97% investitora uvijek sluša iste priče za malu djecu. Takvo je tržište, tko vam je kriv što niste pazili i dali se nasamariti. Pokrijte si uši, zapinjete njima za plafon. Pa ti reci budućoj punici da nisi pazio. A kalendarski smo već odavno u 21. stoljeću. Sad znate zašto za ovih 97% investitora broker uvijek pušta istu pjesmu: „Dobro mi došel, prijatel!“ Veselim se tvojim novčekima, ubrzo buju moji. Hoćeš šortati, kaj čekaš?

Što je s preostalih 3% koji konstantno zarađuju i na rastu i na padu cijene?

Tih 3% ima poseban tretman, njima se brokeri osobito vesele i extra su im naklonjeni. Za njih brokeri posebno osiguravaju ekskluzivne odmore gdje su im domaćini domaće estradne zvijezdice i luksuzne slow food večerice. Na kraju poklone tri auta za najuspješnije klijente, Bentley, Ferarri, a nesretnik na trećem mjestu mora se zadovoljiti novim Porscheom. I još k tome  hibridnim! S ljetnim gumama! Pa ti budi treći kod brokera! Zato valjda i ima tako mnogo skupih automobila u lijepoj našoj, brokeri ih kupuju svojim uspješnim klijentima kao nagradu za vjernost i što su dobro zaradili na brokerskoj muci.  All inclusive usluga za ovih 3% još uključuje tzv. hedging njihovih kupnji i prodaja. Ipak se brokeri moraju zaštititi, njihove punice imaju po dva metra i 120 kg mišića! Utreniranih!  Za punce ne želite znati!

I šlag s cijelom tortom na kraju! Broker vam radosno posudi dionicu ili neki drugi financijski instrument i više niste kratki, sada ste ponosni vlasnik. Prodate je, ali znate li tko je kupi? Tko je s druge strane stola, tko kupuje vašu dionicu koju ste upravo posudili? Iznenađenje, u većini slučajeva (97%) tu istu dionicu kupi vaš broker koji ju je vama upravo posudio. Vaš gubitak jer je cijena otišla gore je njihov dobitak! Legalno, sve je po pravilima! To, kao slučajno, ne spominju. Nikada. Bolje da ne znate, svašta bi vam moglo pasti na pamet ako to znate. Možda vam padne na pamet da koristite njihovu platformu za kupnju ili prodaju, a možda i neke dodatne alate koje su vam velikodušno dali da vam olakšaju da vi zarađujete. Možda vam padne na pamet da broker sve vidi i točno zna gdje ste postavili zaštitne cijene. Možda vam padne na pamet da mogu manipulirati platformom i  cijenom.  Možda bi vam moglo pasti na pamet da imaju tužbe protiv sebe zbog tih istih manipulacija. Oduševljeno će podijeliti taj podatak s vama. Ma ne, oni to nikada ne bi napravili, ipak ste vi na prvom mjestu. Naravno, kao što smo već spomenuli, brokeru kao vašem najboljem frendu, je u interesu da vi zaradite, a oni da gube novac.

I za kraj jedan zadatak za vas. Pokušajte napraviti short selling s dionicom neke domaće tvrtke. Sretno i svakako javite kako ste prošli!

Nemojte raditi short selling ako ne razumijete sve  rizike koji su uključeni!

Ako dijelimo znanje i čokoladu nitko neće stradati!

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.