Iz CRYPTO svijeta: Što je DCA strategija i kako nam može pomoći kod početnih ulaganja na CRYPTO tržištima?


Želite uložiti u CRYPTO tržišta, a niste sigurni kako početi? Saznajte što je DCA strategija i zašto je baš ona najbolji odabir za početna ulaganja!

Ako ste novi u crypto svijetu i želite investirati u crypto valute, koja je najbolja strategija za vaš budući profit?  Novi investitori često nisu sigurni koju kupovnu strategiju primijeniti.  Jedno od najčešćih pitanja koje im se vrti po glavi je kako investirati da bi se dobio maksimalan profit.

Uostalom, zarada je ono što nas zanima. Iz razgovora s ljudima spoznao sam  da mnogo investitora radi početničku grešku i prekasno kupuju crypto valutu tj. onu čija je cijena već jako narasla. Na žalost, ne znaju da je cijena već jako visoko. Rukovodeći se „rekla-kazala“ informacijama iz kafića novi investitori završe u FOMO raspoloženju  (eng. Fear  Of  Missing Out – strah od propuštanja prilika)  i kupe crypto valutu blizu samog vrha čija cijena, naravno, strmoglavo pada nakon kupnje.  Kako znati kada kupiti i izbjeći  kupovanje po previsokim cijenama?  Morate imati dobru strategiju kupovanja, a DCA strategija je jednostavna i sigurna strategija za nove investitore.

DCA – odnosno prosjek dolarskih troškova (eng. Dollar cost averge, DCA ) ulagačka je strategija koja ima cilj smanjiti utjecaj volatilnosti kod kupovine neke financijske imovine, neovisno kupuju li se dionice, plemeniti metali ili crypto valute. Volatilnost je mjera promjene u cijeni financijske imovine kao i jedna od mjera rizika. Volatilnost može biti jaka ili slaba. Jednostavno, veća volatilnost znači bolji potencijal zarade jer su promjene u cijeni veće. Ujedno predstavlja i veći rizik od gubitka sredstava. Tržište crypto valuta poznato je po svojoj velikoj volatilnosti, a ta činjenica osobito privlači ulagače sklone brzoj zaradi. Ime strategije nije važno. Ako kupujemo kunama,  metoda se može zvati i prosjek kunskih troškova. Važno je razumijeti kako koristiti strategiju.   

Kod DCA strategije investitor dijeli ukupan iznos koji želi uložiti na periodične kupnje ciljane crypto valute  nastojeći smanjiti utjecaj volatilnosti na ukupnu kupnju. Kupnje se odvijaju bez obzira na trenutnu cijenu crypto valute  i u redovnim intervalima. Ključne riječi u DCA strategiji  su redovni intervali i uvijek isti iznos.

Uzmimo primjer ulagača koji želi godišnje uložiti u crypto valutu Bitcoin (BTC) ukupan iznos od 2.400 EUR. Može jednokratnom kupnjom uložiti cijeli iznos odjednom.  Za razliku od jednokratne kupnje, DCA strategijom naš ulagač će uložiti uvijek isti iznos od 100 EUR i to u redovnim intervalima od petnaest dana. Na primjer, svakog prvog i petnaestog u mjesecu.  Ili 200 EUR svakoga 10. u mjesecu. Ili  400 EUR svaka dva mjeseca.  

Cijena BTC-a je jako volatilna i iznos BTC-a koji će se kupiti u pojedinim kupnjama će oscilirati. Ako cijena padne kupit će se za isti EUR iznos više BTCa, a ako cijena BTCa raste kupit će se manje. Kod jakih volatilnosti DCA strategija ima puno veću vjerojatnost donijeti pozitivan rezultat.  Jedna je od najboljih strategija za početna ulaganja na crypto tržištu jer je manje rizična. Pasivna je strategija ulaganja i minimalno je  vrijeme koje investitor mora provesti u upravljanju svojim portfeljem.

Ključna prednost DCA strategije je što znatno smanjuje psihološke i emocionalne efekte na investitore  jer izbjegavaju rizik da će donijeti loše i kontraproduktivne odluke iz koristoljublja ili straha, poput FOMO kupnje kada cijene rastu ili panične prodaje kada cijene padaju. Umjesto toga, DCA strategija motivira ulagača da se usredotoči  na redovnu kupnju i zanemari cijenu pojedinačne kupnje.  DCA strategija znatno umanjuje stres, jednostavna je za primjenu, ali zahtjeva disciplinu da se kupuje u zadanim intervalima. Ako se zaboravi kupiti u zadanim i redovnim intervalima, propuštaju se prilike, a to može znatno utjecati na konačni rezultat. Izvršavanje strategije zato ovisi o  disciplini i čeličnoj volji.

DCA strategija podrazumijeva ulaganje na dugi rok. To se u crypto svijetu zove HODL, a to znači kupiti i držati crypto valutu na dugi rok.   

DCA strategija uzima u obzir samo kupovanje i ne govori ništa o prodaji. Iako DCA strategija ima dugoročno svojih dobrih strana nije pogodna za sve tržišne uvjete. Tada se koriste druge strategije kupnje.

Postoji velik broj izlaznih strategija za uzimanje profita.

Za nove investitore DCA je najbolja strategija jer kupuju pomalo te se navikavaju na volatilnost crypto tržišta i značajno smanjuju emocionalni stres kod pada cijena.

Želite saznati pod kojim tržišnim uvjetima najbolje radi DCA strategija?  A koje izlazne strategije koristiti i pod kojim uvjetima?

Sve o tradingu, strategijama i zakonitostima koje vladaju na CRYPTO tržištima saznajte na besplatnom CRYPTO webinaru: „Crypto valutom do bolje budućnosti!“ koji će se održati 24. i 27. svibnja s početkom u 19:00 sati.

Izvor slike: Computer photo created by standret – www.freepik.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *