Pogled na CRYPTO budućnost

Do sada, 2021. godina je bila sjajna godina za crypto valute.  Bitcoin (BTC) je u 2021. (do današnjeg dana 29.9.2021.) narastao 46% , Ether (ETH) 296% a Dogecoin (DOGE)  više od 4100%. Bitcoin je dostigao rekordnu cijenu od 65.000 USD, regulatori se polako snalaze i  žele uvesti strogu regulaciju i imat će sve veći utjecaj na crypto industriju. Sve je više institucionalnih ulagača, od banaka i hedge fondova koji su propustili prvi vlak i sada se ukrcavaju do velikih kompanija poput Tesle koji su i ove godine uložili u crypto valute.

Crypto industrija je još uvijek „u pelenama“ i svakodnevno se razvija. Trenutno je nemoguće predvidjeti kamo će cijela industrija dugoročno otići i treba pratiti razvoj usluga crypto plaćanja, usvajanje  institucionalnih ulagača kao i regulatore kako bi se dobio bolji uvid u crypto tržište.

Regulacija, najveći izazov…

Regulacija je trenutno jedan od najvećih izazova i zakonodavstvo diljem svijeta pokušava donijeti zakone i smjernice kako bi crypto valute učinili sigurnijima za ulagače, a ujedno onemogućili cyber kriminalce i prevarante. Kina je ove godine donijela nove propise o rudarenju crypto valuta s ciljem  sprječavanja takvih aktivnosti, El Salvador je uveo Bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja dok Amerika priprema propise o oporezivanju kripto valuta. EU se isto priprema uvesti pravila i regulaciju za crypto tržišta koja će, sasvim sigurno, olakšati ulagačima prijavljivanje kripto transakcija, vođenja evidencija o svim kripto dobitcima i gubitcima te plaćanje poreza. 

Što nam donosi klasičniji način ulaganja i ETF?

Trenutno nekoliko kanadskih fondova nudi pristup kripto ETF, a koji predstavljaju klasičniji način ulaganja. Ulagačima iz lijepe naše to bi omogućilo  kupovinu crypto valuta direktno od domaćih brokera, pa bi popodnevni Shopping uz kavu mogao izgledati poput: daj mi malo dionica Rimca, malo Spana,  i daj ubaci još nešto Bitcoina, i nemoj slučajno da mi ne ubaciš malo Cardana.  Idući tjedan kupujem Solanu, pazi, nemoj da nestane.

Ipak, morate zapamtiti, buduća ulaganja u crypto ETF imat će iste rizike kao i svako crypto ulaganje – to je portfelj različitih crypto valuta, a koje su sve vrlo volatilne, nestabilne i špekulativne.  Tu će vrijediti isto pravilo kao i za sve druge vrste ulaganja – ako niste spremni izgubiti sav novac koji ste uložili u crypto valute dobro razmislite da li iste uopće želite imati u svom portfelju. 

Ako dijelimo znanje i čokoladu, nitko neće stradati!

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.