Pitanje za milijun dolara – Postoji li sveti gral u tradingu?

Uspjeh ili neuspjeh na financijskim tržištima – odabir je vaš!

Dugogodišnje iskustvo naučilo me da ne postoji savršena strategija trgovanja  (eng. trading). Strategija koja će uvijek donositi 100% pozitivan rezultat ne postoji. Činjenica je da ne možemo utjecati na smjer kretanja tržišta te da su minusi i negativan rezultat sastavni dio trgovanja na financijskim tržištima. Krajnji rezultati u tradingu nemaju puno veze s činjenicom jeste li u pravu ili krivu vezano za smjer kretanja tržišta. Većina tradera – amatera  želi biti u pravu svaki put kada ulaze na tržište i baš svaki put očekuju da tržište krene u njihovom smjeru.

Nakon što „otkrije“ prvu dobitnu strategiju, prema novostečenom iskustvu, trader – amater očekuje profit od svakog ulaska na tržište. Ako se temeljem te početne dobitne strategije zaredaju tri ili četiri negativne pozicije, trader – amater ima tendenciju zaključiti kako ta strategija nije dobra. Odbacuje ju i traži novu. Nove strategije donose nove izazove i iskustva, novi niz gubitaka i to rezultira traženjem iduće dobitne strategije. Srećom, internet je prepun strategija za trgovanje i svemogućih indikatora koji obećavaju čuda i koji samo čekaju da ih netko „kupi“ i počne primjenjivati.

Profesionalni  traderi razmišljaju o vjerojatnostima i trguju u serijama, rigorozni su kod testiranja svakog mogućeg detalja strategije i ne odustaju. Trading u serijama znači testiranje iste strategije 30, 50 ili 100 puta i tek nakon što su testirali cijeli niz u seriji (npr. 100 pozicija) analizirat će ukupan rezultat. Odluku da li će nastaviti podešavati parametre strategije ili je u cijelosti odbaciti donijet će tek nakon što su testirali istu strategiju  50 ili 100 puta.  Ako je krajnji rezultat zadovoljavajući, ali nije u cijelosti u skladu s očekivanjima, pojedini parametri strategije se dodatno podešavaju i onda kreće nova serija testiranja. I onda sve ponovo. I opet ponovo. Profesionalci ne odustaju ukoliko njihova strategija napravi gubitnički niz od nekoliko pozicija. Na koncu, oni znaju da je statistika na njihovoj strani i da će njihove strategije donositi pozitivan rezultat iz mjeseca u mjesec.

Za razliku od amatera, profesionalni traderi razumiju kakvu ulogu imaju brojevi i vjerojatnost kod kreiranja strategije. Da, dugoročno uspješan i profitabilan trading je ostvariv i to je igra brojeva, statistike i vjerojatnosti. To je koncept koji  je jednostavno razumijeti, ali teže primjeniti jer iziskuje stručnost, iskustvo, posvećenost, strpljenje  i kreativnost.

Financijska tržišta imaju razne faze i dobitna strategija trgovanja u jednoj fazi može biti vrlo pogubna za vaš račun u drugoj fazi. Pojedini parametri strategije trgovanja mogu se fino podešavati godinama i često se može dogoditi da završite u slijepoj ulici. Testirajte svoje strategije trgovanja. Uvijek kod testiranja koristite DEMO račune. Nakon što ste postali profitabilni svaki mjesec  u periodu od 3 do 6 mjeseci,  možete početi razmišljati o otvaranju pravog računa. Nemojte odustati na tom putu!

Zapamtite…

„Najbolji trading sistem na svijetu nalazi se između vaših ušiju!“

Tomislav Kamenečki
I za kraj da odgovorim na početno pitanje – Postoji li sveti gral u tradingu?

Da – postoji i sastoji se od nekoliko komponenata. Dobra strategija prilagođena trenutnim uvjetima na tržištu  je samo jedna od njih, no ne i najvažnija.

Sve o tradingu, strategijama i zakonitostima koje vladaju na CRYPTO tržištima te je li mudro sada ulagati u Crypto valute donosim vam na besplatnom webinaru: „Crypto valutom do bolje budućnosti!“ koji će se održati 24. i 27. svibnja s početkom u 19:00 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *