Kreativne i lukave prevare na CRYPTO tržištima

Da budem potpuno jasan, prevara i prevaranta uvijek je bilo i bit će. Posao prevarantima je da nam uzmu novac. Jednostavno, to im je posao! Uz naše neznanje i pohlepu to rade bez puno muke. Nauke ima jako puno! U svom poslu najvažnije im je da sakriju identitet i da ih ne možete pronaći, pa im je crypto svijet dobrodošao za ostvarivanje prevarantskih nauma.

I prevaranti se mijenjaju! Dok smo ih nekada zamišljali s čudnim frizurama i još čudnijim oblikom tijela ukrašenim neobičnim crtežima, moderni prevaranti nose odijela i naoružani su znanjem. Osobito o ljudskoj pohlepi. Još više znaju o ljudskoj gluposti.  Današnji najuspješniji prevaranti nose trenirke ili pidžame i jedino što im treba je Internet, mobitel i laptop. I siguran način kako sakriti digitalni potpis na netu.

Evo opisa daleko najkreativnije i najlukavije prevare na koju sam naišao!

Prevarant koji „prijavljuje“ druge prevarante

Na društvenim mrežama ili aplikacijama poput Telegrama pravi prevarant (nazovimo ga Wiseguy) redovno objavljuje (lažnu) listu osoba koji su, kao prevaranti i da ih treba izbjegavati. Na Telegramu će ujedno otvoriti hrpu lažnih profila – to su sve prevaranti koje će staviti na svoju listu. Svakodnevno će komunicirati da kod njih nikako ne smijete ulagati jer su to dokazani prevaranti i izgubit ćete novac. Svaki dan lista je sve duža, a Wiseguy-ev nepogrešiv detektor nalazi prevarante svakodnevno i čuva pučanstvo od prevara.

On, veliki spasitelj nudi sigurno rješenje.  On i samo on ima super pouzdan kontakt (nazovima ga Fakeguy) koji će vam omogućiti sigurnu zaradu bez po’ muke. To je sigurno ulaganje i tu ne možete pogriješiti.

Onda mu se naivci jave i zahvale što ih je spasio od potencijalne prevare i kada je već tako dobar, da li bi htio podijeliti s njima taj kontakt, kada već ima sigurno rješenje. I upali ste u zamku. No, ipak ima malo koprcanja i lažnog natezanja da odmah ne posumnjate da ste upali u zamku.

Wiseguy nije siguran da li njegov pouzdan kontakt Fakeguy želi  uopće raditi s vašim novcima. Malo se dvoumi i na kraju ipak pristane da će za vas kontaktirati Fakeguya, taj svoj siguran money making machine. Samo da vas pitam, koliko biste uložili? Fakeguy dnevno ostvaruje zarade x2, x5, uopće nije problem. Ipak je bolje da uložite više! Čarobnjak! Sve može!

Koliko je minimum, sramežljivo ćete pitati? Početni ulozi su od 100- 1000 USD, naravno u BTC, slijedi nevoljki odgovor. Nema gornjeg limita!  Eto, Fakeguy je baš zauzet, ali nakon nekoliko minuta dobivate sretan odgovor: dobili ste nagradu za današnjeg desetog glupana kojega je nasamario i Fakeguy će radosno primiti vašu uplatu. Samo uplatite na ovu BTC adresu! Jedino ne javlja na što će potrošiti vaše coine. Da se ne uznemirite! Možda obavite još koju uplatu. Nakon što ste u mislima već sjeli za volan novog automobila, radosno prebacujete BTC i sretno ste se oprostili od coina.

Lažne potvrde

Naravno, da vas drže sretnim, taj početni ulog će biti kroz dan ili dva višestruko uvećan. Čak ste dobili i lažnu potvrdu na mobitel u obliku poruke da su vam zaradili, vaših početnih 1000 USD već je naraslo na 5000 USD. U roku jednog ili dva dana. I tu poruku sretno pokazujete frendovima, koji su, jasno, papci, jer nisu pronašli tako pouzdan izvor. Slijedi upit: želite još uplatiti, vidite kako Fakeguy rastura, sjajno mu idu te lažne potvrde.  Probajte zatražiti isplatu! Znate, još ne radimo isplate, tek na kraju mjeseca. Ili na početku. Ili sredinom. Ili nikada! Probajte ih ponovo kontaktirati! A ti probaj guzicu obrisati ekranom mobitela. Idemo ih prijaviti za prevaru! Jedino što imate je BTC adresa s koje su vaši coini odavno prebačeni na neku drugu adresu. I potrošeni! Da li su Wiseguy i Fakeguy ista osoba – to vam prepuštam da sami zaključite. Obzirom na količinu naivaca koja se želi na ovakav način oprostiti od coina nekako mislim da je iza ovakve prevare cijeli tim ljudi.

Nemojte nikada, nikada, ali BAŠ NIKADA slati svoje novce ili coine nepoznatim osobama, a još manje Twitter ili Telegram kontaktima. Ako niste zapamtili  da ponovim – NIKADA. Bez obzira na silna obećanja o ogromnim zaradama. Ako ipak dođete u napast nekome pokloniti coine, ima puno pametnijih načina da ih poklonite.

Znamo biti vrlo kreativan narod kad izmišljamo nove fraze. Meni jedna od omiljenih jest da u tuđim rukama raste samo kukuruz. (Original fraza je malo drugačija!) Ima puno istine u toj frazi!

Pazite kome povjeravate svoje novce ili coine.

Ako imate slične primjere prevara na crypto tržištu molim da ih podijelite sa svima!

Ako dijelimo znanje i čokoladu nitko neće stradati!

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.