Institucionalno usvajanje Crypto valuta

Veliki igrači kupuju i omogućuju transakcije u crypto valutama, dok se Elon Musk bori s crypto leptirićima u svojoj glavi.

U različitim industrijama velike tvrtke su uložile znatne iznose u crypto valute u 2021. godini.

Predviđanja su da će tvrtke sve više prihvaćati plaćanja u crypto valutama, prvenstveno u Bitcoinu.

Fintech tvrtke poput Paypala, Squarea i Mastercarda prepoznale su priliku i na svojim platformama omogućavaju korisnicima  transakcije u crypto valutama. Microstrategy ima u riznici više od 100.000 BTCa  i kupuju ih i dalje. Elon Musk se bori s crypto leptirićima u svojoj glavi i malo prihvaća plaćanje putem Bitcoina, a ako mu je loš dan, onda tvita  Dogecoin. Tesla kao tvrtka u svojoj riznici ima vrlo lijep iznos Bitcoina jer je uložila 1,5 Milijardi USD u isti. Elone, sretno ti bilo s tvojom vlastitom crypto valutom, uvjeren sam da nešto sprema i po tom pitanju. Predviđanja su da će sve više velikih igrača ulagati u crypto imovinu do kraja godine.

Amazon i Walmart okupljaju tim za crypto valute, a ni Apple ne zaostaje

Veliki trgovci poput Amazona mogli bi stvoriti crypto reakciju i potaknuti i druge trgovce da prihvate plaćanje crypto valutama. Amazon, kao i Walmart okuplja tim za crypto valute i blockchain tehnologiju. Ako se ne uspijete zaposliti kod njih svakako se javite na istu poziciju u Apple. I oni traže crypto eksperte. Bit će izazov dobiti preporuke za taj posao ali vrijedi pokušati. Ipak je to Apple!

Iako plaćanje u crypto valutama trenutno ima smisla samo za mali broj entuzijasta, veći broj trgovaca koji prihvaćaju takva  plaćanja promijenit će i tu naviku. Ipak, proći će još dosta vremena prije nego se odlučite potrošiti Bitcoin za neku robu ili uslugu jer ćete ga htjeti čuvati kao dugotrajnu imovinu. Naravno, bit će mnogo drugih crypto valuta kojima ćete moći svakodnevno plaćati. Institucionalno usvajanje svakako će potaknuti veću upotrebu kroz svakodnevna plaćanja  i sasvim sigurno će utjecati na cijene crypto valuta.

BTC kao depozit za kredit u banci, SF ili bliska budućnost?

Zamislite još jednu situaciju u skoroj budućnosti. Trebate kredit – nema problema? Koji kolateral ćete ponuditi – neke crypto valute koje imate, možda BTC ili ETH? Znate, kamate su vam manje ako ostavite BTC kao kolateral, reći će vam simpatični glas automatizirane osobne bankarice.  Glas će joj biti puno manje simpatičan ako budete ponudili neki od shitcoina. Malo igranja s QR kodovima i wallet adresama i draga može ići po novu kuhinju. Ipak košta manje nego novi auto, a draga je sretna.

Banke love korak s trendovima

Ovo je već i sada moguće realizirati preko DeFi-ja, a klasične banke se intenzivno pripremaju za nove izazove. Kod njih je alarm već odavno upaljen.  Nikako im se ne sviđa činjenica što nisu ulovili prvi vlak, drugi sigurno neće propustiti. Ipak se tu vrte milijarde, a banke trenutno nemaju utjecaj i ne uzimaju profite. Još ih i DeFi želi i može izgurati iz tog tržišta. E, neće moći tako lako, neke banke već uvode mogućnost kupovanja I čuvanja crypto valuta. Kada već klijenti traže, onda će im to i ponuditi. Ipak su to jako, jako veliki dečki i cure. I imaju šlepere novaca. I prepoznali su priliku.  I tu trenutno prevladava logika – ako ne možeš pobijediti onda se pridruži. A čim velike banke ulaze u novi biznis s crypto valutama znate da će se promijeniti pravila igre.  E da, i banke će trebati crypto eksperte, pripremite CV, najbolje u QR obliku.

Ako dijelimo znanje i čokoladu, nitko neće stradati!

dipl. ing. el. Tomislav Kamenečki

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.