Uspjeh počinje na radnom mjestu!

Assesment i Development centar

Assesment i Development centar (AC/DC) – procjena menadžera

Kako bi se u današnjoj tržišnoj ekonomiji osigurala dugoročna konkurentnost više nije dovoljno imati ili stalno uvoditi nove proizvode ili usluge. Od sve većeg značaja su kompetencije zaposlenika koji su u kontaktu s kupcima / partnerima i koji u tim kontaktima trebaju kompetencije za stvaranje dodatne vrijednosti na postojeće proizvode ili usluge.

Assessment centar je vrednovanje ponašanja zaposlenika na određenim poslovima koje se zasniva na sustavnom praćenju rada u raznim situacijama i u različitim odnosima koji su vezani uz specifičan posao kojim se zaposlenik bavi. AC/DC je najčešće dvodnevna ili trodnevna radionica u kojoj se kroz usmjerene intervjue, prezentacije, psihologijska testiranja, individualne i grupne zadatke koji simuliraju situacije iz svakodnevnog poslovnog konteksta, promatraju i procjenjuju odredene menadžerske vještine od strane iskusnih i uvježbanih procjenjivača. Assessment centar je vrlo popularna tehnika za procjenu individualnih potencijala i najčešće se primjenjuje za menadžerske, ali i mnoge druge pozicije koje zahtijevaju rješavanje složenih problema ili rad pod stresnim uvjetima.

Najčešće analizirane kompetencije su: odnosi s ljudima, otpornost na stres, planiranje i organiziranje, motivacija, prilagodljivost i fleksibilnost, rješavanje problema, vođenje, komunikacija, donošenje odluka i inicijativa, a kod prodajnih pozicija i mnoge prodajne kompetencije kao što su vladanje prigovorima, tehnika pitanja, aktivno slušanje i mnoge druge.

Osnovni koraci u procesu rada AC-a:

 1. Identifikacija razvojnih područja
 2. Izrada matrice kompetencija
 3. Procjena razine znanja i vještina

ACDC

Najčešći ciljevi AC-a su:

 • izrada razvojih puteva s određivanjem specifičnih edukacija za svakog zaposlenika posebno
 • određivanje razine kompetencija vezano uz popunjavanje matrica kompetencija
 • procjena menadžera – koji menadžer je najbolji izbor za promaknuće na određenu poziciju.

Koristi od AC-a:

 • motiviranje sudionika na ciljan razvoj traženih sposobnosti i vještina
 • dobivanje uvida u trenutnu motiviranost, sposobnosti, vještine, uvjerenja i vrijednosti zaposlenika
 • postizanje dubljeg razumijevanja i objašnjenja traženog profila za posao
 • motiviranje sudionika na ciljan razvoj traženih sposobnosti i vještina
 • procjena razvojnih potencijala zaposlenika
 • analiziranje sistema rada i načina rada sa klijentima (kupcima)
 • saznavanje mogućnosti djelatnika u budućnosti
 • razviti matricu kompetencija određenog radnog mjesta, te na temelju nje vršiti buduće izbore djelatnika i ciljano ih razvijati u skladu sa specifičnim potrebama radnog mjesta.

Assessment centar provodi se u svrhu selekcije, s fokusom na ono što kandidati mogu sada učiniti i eventualnom preporukom za zapošljavanje, dok je svrha Development centra razvoj kandidata, pri čemu je posebna pažnja usmjerena na njihove potencijale i područja za razvoj.

Pogledajte popis treninga koje naša tvrtka provodi za poslovne subjekte. Ukoliko ste zainteresirani za više informacija ili želite naručiti termin treninga, ljubazno molimo da nam pošaljete upit na kontakt stranici.