Uspjeh počinje na radnom mjestu!

„White tie“ ili „Black tie“?

White tie“ ili „Black tie“?

Zakoračili smo u mjesec prosinac, mjesec svečanosti i čarolije. Više nego i bilo koje drugo dobu godine u prosincu nas očekuju svečane premijere, domjenci, balovi i razne prigode  koje od nas zahtjevaju poznavanje zakonitosti večernjeg odijevanja.

„ Svečana odjeća izdiže čovjeka iz oubičajnog, ako je ikada bio uobičajan“

 Roger Smith

Pojam dotjerivanaj za prigode, koje se održavaju nakon zalaska sunca, postoje već stoljećima, a pravila su vrlo jasna.

White tie“ ili „Black tie“?

Pojmovi  pod kojim se u krije, u stvari bijela ili crna leptir mašne,  odnosi se na niz jasnih pravila svečanog večernjeg odijevanja. Odgovor na pitanje, što se od vaše odjeće očekuje za pojedinu priliku, trebali bi ste dobiti već na samoj pozivnici domaćina. Ako se to ne dogodi, svakako se informirajte o tipu odjeće koje se očekuje.

Godinama su bijela leptir mašna i pripadajući frak bili pravilo formalnog svečanog odijela. Danas se najviše zadržao u krugovima političara, ambasadora i voditelja orkestara. Uvođenjem večernjeg sakoa uz pripadajuću crnu leptir mašnu, kao inovaciju Princa od Walesa, stvorila se mogućnost koju su mogli odabrati dobro odjeveni muškarci za večernje prigode. Taj tip sakoa „bez repova“ prepoznajemo pod nazivom Cowes u Velikoj Britaniji, Smoking u njemačkom govornom području, a svoj pandan po nazivoma Tuck ili Tax nalazimo u američkom govornom području zahvaljujući nazivu ekskluzivnog njujorškog večernjeg kluba Tuxedo Park osonovanog krajem XIX st.

Za muškarce niti jedna druga odjeća nije toliko ritualistički određena kao večernja odjeća. Ne postoji ništa toliko elegantno kao kontrast koji stvaraju čiste linija te crna i bijela boje. Rijeđe ćete u današnje vrijeme imati  priliku odjenuti „ bijelu kravatu“ osim na prigodama vjenčanja, ali netko tko živi u gradu pa čak i manjem, imati će više prilika za nošenje elegantnog večernjeg sakoa „ crna kravata“ jer sve više ljudi otkriva užitke dotjerivanja. Kupovina večernjeg odijela jedna je od trajnijih investicija uloženih u osobnu garderobu i nije ju lako ostvariti kao ni ostale dobre investicije.

Ines Katić Križmančić 2.12.10.