Uspjeh počinje na radnom mjestu!

Pati li vam zdravlje u uredu?

Iako se poslovanje u posljednje vrijeme velikim dijelom preselilo van ureda, većina zaposlenika još uvijek radi za uredskim stolom koristeći računalo. Ovaj sjedilački način rada sam po sebi ne pogoduje zdravlju radnika, a uzevši u obzir loše uvjete, neadekvatnu opremu i nedostatak vremena za „protegnuti noge“, stvari postaju još teže.

Online istraživanje koje su proveli časopis Direktor i konzultantska tvrtka Proago dovelo je do saznanja da su uvjeti rada u hrvatskim tvrtkama bolji no što bi se očekivalo, no da sami radnici nemaju naviku svom zdravlju posvećivati posebnu pažnju u radno vrijeme.
Većina ispitanika obavlja uredski posao (75%) te prilikom toga koristi računalo, s time da čak 76% njih računalo koristi više od 6 sati dnevno. Mnoga istraživanja dokazala su da pretjeran rad na računalu može dovesti do ozbilnjih problema s vidom, koncentracijom te vratom i kralježnicom. Ono što ipak ulijeva nadu jest podatak da je 89% poslodavaca svojim zaposlenicima pružilo kvalitetnije alate i uvjete rada (ergonomska stolica, kvalitetno računalo i sl.), no kod 55% njih postoji potreba za dodatnim poboljšanjem stanja. S druge strane, tek 3% zaposlenika provodi vježbe istezanja u uredovno vrijeme, a riječ je o nečemu što stručnjaci svakako preporučuju. Uz istezanje, preporučuju i česte kraće „šetnje“ kako biste se odmaknuli od računala te možebitno nepovoljnog položaja za vaše tijelo. Bilo bi dobro i koristiti ergonomski oblikovane stolce kako vam leđa ne bi patila.
Iznenađuje podatak da čak 66% ispitanika ne koristi klimu u uredu, što ipak dolazi kao dobra vijest budući da suhi zrak i velike promjene temperature na relaciji ured-okolina tijelu uzrokuju dodatne šokove.

Bolesti modernog doba
Veliki postotak ispitanika (73%) žali se na tegobe prouzročene nepravilnim sjedenjem – bol u vratu i leđima, dok su sljedeće bitne tegobe peckanje očiju, glavobolja te razdražljivost. Kako biste minimalizirali štetne utjecaje uvjeta na radu, pridržavajte se sljedećih savjeta:
• neka vam ekran računala bude u razini očiju
• bilo bi dobro da koristite ergonomski podložak za miša, koji ima posebno izrađen nastavak za prirodnije držanje zgloba
• nemojte sjediti preblizu ekrana računala i neka boje te svjetlina ekrana budu optimalno podešene
• provjetravajte redovito uredske prostorije (naročito ako je netko u uredu bolestan) i osigurajte dovoljno danjeg svjetla za rad
• pijte puno vode i ne zaboravite jesti
• svakodnevno se protegnite na nekoliko minut (vrat, ruke, leđa, noge) i priuštite si česte kraće „šetnje“ (do kupaone, kuhinje, balkona, susjednog ureda…)
• ako imate priliku, provedite pauzu na svježem zraku ili prošećite barem nekoliko minuta kako biste odmorili mozak i napunili pluća svježim zrakom
• svako malo skrenite pogled na nešto zeleno, jer zelena boja odmara oči.
Zdravlje zaposlenika trebalo bi poslodavcima biti na prvom mjestu, iz čisto humanih razloga, ali i zato što su zdravi radnici produktivniji i zadovoljniji, da ne spominjemo da su prisutni na poslu, a ne kod kuće na bolovanju. Stoga, osigurajte svojim
zaposlenicima sve uvjete za zdravo obavljanje posla i brinite o njihovom stanju putem redovitih sistematskih pregleda.

Maja Jurkovic, mag. nov.

Ovdje pogledajte rezultate istraživanja u cijelosti.