Uspjeh počinje na radnom mjestu!

Muško odijelo, osnova dobrog poslovnog izgleda

Muško odijelo, osnova dobrog poslovnog izgleda.

( istine i zablude o muškim odijelima )

 

Kad kažemo odijelo, prva nam je pomisao na kombinaciju sakoa i hlača napravljenih od iste tkanine. Tako je to od davnih 30. godina XX st. kada je odijelo, kakvog danas poznajemo, postalo prihvaćena uniforma zaposlenih muškaraca. I danas nakon više od 180 g. odolijeva zubu vremena, a na obzoru se ne naslućuj odjevni predmet koji bi ga u skorije vrijeme mogao zamijeniti.

Najvažniji elementi kvalitetnog odijela su kroj, boja i vrsta tkanine. A namjena mu se mijenja s obzirom na sezonu, doba dana i klimatske prilike. U izboru odijela ne bi se trebali voditi kompromisima. Jednaka je vrijednost kvalitetnog i primjerenog kroja i kvalitete tkanine.

Od tog su se vremena pa sve do danas iskristalizirala tri osnovna kroja muških odijela. Sve ostalo su modne varijacije na istu temu.

  1. Tip – jednoredno odijelo s kopčanjem na dva ili tri dugmeta u kombinaciji s hlačama sa ili bez manžete. Ako su na prednjici tri dugmeta na poleđini sakoa trebaju biti dva rasporka ili niti jedan. Uz prednjicu s dva dugmeta u kombinaciji mogu biti i varijante s dva rasporka ili s jednim.
  2. Tip – odijelo s dvorednim kopčanjem. Taj tip odijela zahtjeva dva rasporka na poleđini i hlače s manžetama. Ovaj tip odijela bez rasporka možete susresti na njemačkom tržištu, ali komocija pokreta je upitna.
  3. Tip – trodijelno odijelo koje uz sako i hlače ima i prsluk od iste tkanine, a leđa od satena. Kopčanje tog tipa sakoa je na tri dugmeta dok prsluk proviruje cca.10 cm iznad otvora sakoa. Hlače mogu biti sa ili bez manžeta. Zahvaljujući prsluku koji osigurava dodatnu toplinu, taj tip odijela pruža mogućnost skidanja sakoa i u formalnim okolnostima.

S obzirom na kroj odijela postoje zablude da odijela s dvorednim kopčanjem ne pristaju niskim muškarcima. Naprotiv, jedna od najbolje odjevenih grupa muškaraca u svijetu politike je delegacije Brazila koja nosi odijela na dvoredno kopčanje iako im je prosječna visina nešto iznad 1,65 cm.

Koliko je bitno prilagoditi tip kroja silueti i stasu možemo svakodnevno provjeriti na izborničkim klupama talijanskih nogometnih momčadi.

Svaka zemlja provodi antropometrijska mjerenja svog stanovništva i ona su osnova tekstilnoj industriji za dobru prilagođenost kroja stasu pojedinih nacija.

To je i jedan od razloga zašto naoko savršeni krojevi poznatih i skupih talijanskih kreatora ne odgovaraju većini hrvatskih muškaraca bez obzira koliko ih platili.