Uspjeh počinje na radnom mjestu!

Odijelo (ne) čini čovjeka

Odijelo (ne) čini čovjeka.

Koliko puta smo se sreli s ovom uzrečicom koja nas je pratila kroz veći dio našeg života. Je li baš tako?

Odijelo pokriva više od 80% našeg tijela, što jer ostalo nepokriveno? Glava i ruke. Malo, zaista malo. Stoga, koliko god nam je ispod razine svijesti ostala formulacija da odijelo ne čini čovjeka, da li je zaista tako?

Odjeća je, bili mi toga svjesni ili ne, jedan od najsnažnijih neverbalnih komunikatora. Slika vrijedi više od tisuću riječi. Ne zanemarimo ono što poručujemo drugima, osvijestimo jezik odjeće.

Biti dobro odjeven znači: odabrati odjeću koja odgovara našem stasu, dobi i statusu, nositi je pravilno i na kraju začiniti je jednom osobnom notom. Dobro odijevanje nije sinonim modernog odijevanja. Ono unosi elemente modernog odijevanja, ali ih slijepo ne slijedi te teži ka izgradnji vlastitog stila.

Odijevanje je kao i svaka druga vještina. Da bi ju savladali potrebno nam je znanje i određena količina vježbe.

Zato započnimo priču s muškim odijelom koje je etimološki povezano sa izrazom odijevanje kao sinonimom je za sve odjevne predmete koje smo ukomponirali u jednu cjelinu.

Odijelo postoji kao poslovna odjeća gotovo već dvjesto godina. Koja je tajna njegove dugovječnosti? Odgovor je vjerojatno u privatnosti. Odijelo nam osigurava privatnost toliko potrebnu prilikom svih poslovnih aktivnosti.

Znači li to izgledati ukalupljeno? Ne, poslovni izričaj treba biti i odraz osobnosti. Osobama koje rade u državnim institucijama i bankama primjereniji je konzervativniji „ look“ dok osobe u marketinškim agencijama ili arhitektonskim studijima mogu odabrati kreativniju varijantu.

Odijelo je to koje određuje opći dojam, a modni detalji i ostali odjevni predmeti su ti koje je potrebno uskladiti s odijelom, kao što je namještaj potrebno uskladiti sa stanom.

Bez obzira kojim se poslom bavili svatko od nas ima nešto važno za prodati, to smo mi sami. Jedan od koraka, ka uspješnosti, na tom putu je izgraditi vlastiti stil odijevanja.

Na kraju krajeva kojoj od ove dvije osobe bismo povjerili svoj novac ?